Ben jij klaar voor klein?

smartphoneEen tijdje terug bedachten we met een internationaal gezelschap van website professionals in een knus restaurantje in Brussel een strategie voor mobiele gebruikers.

We wisten allemaal dat ‘mobiel’ steeds belangrijker wordt. Maar hoe kun je hier nu het beste op inspelen? Na een aantal kopjes koffie en gegrilde eend ontstond er een plan voor onze mobiele strategie.

Weetjes over mobiel internetgebruik:

  • Wist je dat in landen als India en Japan meer mensen websites bezoeken met hun smartphone dan met een desktop computer? (in India alleen in het weekend)
  • In de VS worden twee keer zo veel smartphones verkocht als reguliere mobiele telefoons.
  • Mobiel internet wordt het meest gebruikt voor sociale media. 40% van de gebruikers bezoekt Facebook of Twitter op hun iPhone of Samsung Galaxy.
  • Mobiele gebruikers lezen graag blogs
  • Er Het aantal mobiele gebruikers wordt 2x zo groot als desktopgebruikers
  • 10% van de bezoekers van deze blog hun mobiele telefoon gebruiken? (dit komt overeen met het wereldwijde gemiddelde)

Door tablets en andere mobiele apparaten, die net wat groter zijn dan een smartphone en daardoor wat beter geschikt om websites mee te bekijken en tekst op te typen, neemt het gebruik van mobiel internet nog verder toe.. Goed om hier rekening mee te houden in je content strategie.

Rare jongens die Japanners
Er zijn grote regionale verschillen. In landen met weinig internetverbindingen en waar weinig mensen desktop computers en laptops hebben (Afrika, Azië) is gebruik van mobiele telefoons heel hoog. In Europa hebben veel mensen een smartphone of iPad maar de meeste mensen kiezen nog steeds voor hun computer als ze een website willen bezoeken.

Mobiel is sociaal
Een opvallende uitzondering zijn sociale media en blogs. Deze worden wel volop gebruikt op mobiele telefoons. Bij sociale media is dit ook niet gek want daar gaat het om de interactie met andere gebruikers en sites als Facebook, LinkedIn en Twitter hebben uitstekende mobiele websites en er zijn allerlei apps waardoor het makkelijk is om via een iPhone je statusupdates bij te werken. Nederland loopt hierin voorop ten opzichte van andere Europese landen en de VS.

Leesbaar op mobiel
Wat betekent dit voor het bijhouden van content op je website? Of voor de blog die je schrijft? Mijn advies is: zorg er voor dat je website er in ieder geval leesbaar uitziet op een smartphone!

  • Laat afbeelding verkleinen (als je dit niet voor elkaar krijgt, schakel dan over op een versie met alleen tekst)
  • Zorg voor een menu dat zich aanpast aan het scherm (dus geen plaatjes die zo breed zijn dat je horizontaal moet scrollen)
  • Laat zijbalken met widgets en banners weg of laat deze aan de onderkant terugkomen

Beter is het om een aparte template te bedenken die rekening houdt met de beperkingen van een mobiele gebruiker en hun specifieke gebruik. Maak het een smartphone-gebruiker niet te moeilijk! Sommige mobiele sites houden rekening met rechtopstaand of liggend gebruik van het scherm en passen zich hierop aan.

Er is nog veel meer over te zeggen maar begin er vooral over na te denken. Dat is een goede eerste stap. Een vervolgstap is niet zo moeilijk want het aantal experts en de hoeveelheid informatie nemen minstens zo hard toe als het gebruik van het mobiele internet.

Met dank aan:
www.readwriteweb.com
www.dutchcowboys.nl
www.cyberjournalist.net
www.mycleveragency.com (met leuke infographic)