Het jaar door met WordPress

Het afgelopen jaar hebben we weer heel wat websites ontwikkeld met WordPress. Niet alleen ‘gewone’ websites met nieuws, informatie en afbeeldingen maar ook websites met hele specifieke functies die je beter als applicatie kunt omschrijven. Het flexibele systeem van thema’s en plugins heeft het mogelijk gemaakt om er veel meer mee te doen dan alleen bloggen. Daar is afgelopen jaar ook een Rest API* bij gekomen waardoor er nog meer mogelijkheden zijn voor interactie met andere systemen. WordPress wordt steeds populairder. Op dit moment werkt 27% van alle websites op WordPress en bijna 60% van alle websites met een CMS draait op WordPress.

WordPress meest populaire CMS

37% van de top 100 meest populaire websites gebruikt WordPress (Bron: Alexa). Dit ontkracht meteen het idee dat WordPress niet geschikt zou zijn voor hi-traffic websites. WordPress is heel populair bij succesvolle bedrijven. 62% van de snelst groeiende bedrijven in de Verenigde Staten werkt er mee.

Grote mediabedrijven als The New York Times, Wired, Mashable, Tech Crunch en Smashing Magazine gebruiken WordPress voor hun online publicaties.

Afgelopen jaar zijn een aantal belangrijke verbeteringen opgeleverd zoals de eerste versie van een Rest API, responsive previews en responsive images waarmee mobiel gebruik verder gestimuleerd wordt. Ook kleine dingen als het inline beheren van links en afbeeldingen is doorgevoerd.

Sterke punten van WordPress

Dat neemt niet weg dat velen graag met WordPress werken vanwege de gebruiksvriendelijkheid in het algemeen en het gemak waarmee je nieuws en informatie kunt publiceren. Bijna 60% van de gebruikers noemt het eenvoudig kunnen installeren van een veelheid aan thema’s en plugins als een voordeel van het werken met WordPress.

De grote hoeveelheid aan thema’s en plugins wordt mogelijk gemaakt door een ijzersterke community van actieve leden. Deze community groeit snel en zorgt ook voor steeds meer evenementen waar WordPress liefhebbers kennis en ervaring met elkaar delen. Achter deze communities zit de WordPress Foundation die zich ook inzet in ontwikkelingslanden en hackatons organiseert voor het maken van websites voor goede doelen en non-profit organisaties.

Er is ook heel veel informatie over WordPress op het internet te vinden, wat het makkelijk maakt om als beginnend gebruiker antwoorden te vinden op vragen en problemen. Populaire online magazines over Wordrpress zijn: WP BeginnerTorque, WP Tavern en WPMUdev.

Het kan altijd beter

Er zijn natuurlijk dingen die beter kunnen. Uit onderzoek onder gebruikers blijkt dat 27% zich zorgen maakt over veiligheid en dat de workflow niet voor iedereen duidelijk is. Een vijfde van de gebruikers mist een geïntegreerde e-commerce functie, zodat je niet een aparte plugin als wooCommerce hoeft te gebruiken en aparte plugins voor online betalingen.

De meest gevraagde verbeteringen zijn:

  • Betere speciale velden (custom fields)
  • Verbeterd mediamanagement
  • Verbeterde integratie met andere veelgebruikte systemen.

WordPress ontwikkeling in 2017

Voor het komende jaar zal de aandacht bij WordPress updates uitgaan naar:

  • Doorontwikkelen van de API (Beter beheerbaar maken van de output)
  • Verbeteren van de tekst-editor zodat deze beter aansluit op gebruik van plugins en overzichtelijker wordt.
  • De customizer (voor het maken van aanpassingen in je thema) gelijktrekken met de editor zodat hier meer eenheid in ontstaat.

We gaan er van uit dat met het aanpassen van de editor ook de speciale velden beter geïntegreerd worden en het plaatsen en beheren van afbeeldingen nog eenvoudiger wordt.

Vanuit Webcoach Service zijn we enthousiast over de mogelijkheden voor het aansluiten op andere systemen door de Rest API. Dit maakt het mogelijk om onze klanten te helpen nog meer te doen met hun WordPress website.

Aan de slag met WordPress in 2017? Neem contact op!


*) Een API zorgt voor communicatie met andere systemen. Dit bestaat uit een online adres en afspraken over informatie en instructies.
Bronnen:
torquemag.io/2016/11/future-wordpress-2017
w3techs.com/technologies/details/cm-wordpress/all/all