Ongeneeslijk ziek verklaard

Ongeneeslijk ziekVandaag vond ik een mailtje in mijn inbox van een vriendin. Ze stuurde een bericht door van haar provider die aangaf dat haar website geïnfecteerd is door kwaadaardige scripts, in de volksmond heet dit een virus, en daardoor was deze verwijderd. Terugzetten onmogelijk.

Dat is balen natuurlijk want ze moet opnieuw haar website bouwen. Ze heeft geen back-up, dus alles moet overnieuw gedaan worden. Gelukkig kan ze van een automatische WordPress installatie gebruik maken, maar de rest zal overnieuw moeten.

Ik hoop dat ze haar tekst nog wel ergens op haar eigen computer heeft. Maar die is waarschijnlijk ook de bron van het kwaad geweest…

Waardoor gebeurt zoiets? Iedereen weet dat websites gehacked kunnen worden. Niet iedereen weet dat dit vaak via scripts vanuit je eigen computer gebeurd. Een virus op jouw computer gebruikt de wachtwoorden voor je website om hier een script op te plaatsen. Dit kan aan de buitenkant onzichtbaar zijn waardoor je het zelf niet 1-2-3 opmerkt. Virusscanners zullen het wel opmerken en providers ook, na verloop van tijd.

Wat te doen? Zorg er in ieder geval voor dat je eigen computer een deugdelijke virusscanner heeft. Dan is de kans aanzienlijk kleiner dat via jouw computer een virus zijn weg naar je website vindt.

Ten tweede: houd je software up-to-date. Jouw website maakt gebruik van een CMS. DIt is een programma waar om de zoveel tijd updates voor verschijnen. Regelmatig hebben deze updates te maken met ‘lekken’ in de code die het mogelijk maken dat een virus zich in je website binnendringt. Binnen je CMS worden meestal nog een aantal plugins of modules gebuikt waar hetzelfde voor geldt. Daarnaast heeft je provider ook nog zaken als een admin-panel draaien dat ook bijgehouden moet worden. Als laatste: zorg voor regelmatige back-ups. Wanneer het dan verkeerd gaat, is het veel makkelijker om je website terug te zetten.

Een website bijhouden is dus meer dan alleen berichtjes plaatsen. Dit zijn werkzaamheden die aan de achterkant van je website bijgehouden moeten worden. Om dit consequent en zorgvuldig te doen, vraagt aandacht en voldoende kennis.