Online letters

Een goed gekozen letter maakt een groot verschil. Het bepaalt de uitstraling van je ontwerp. Of het nu gaat om een website of drukwerk. Design bestaat altijd uit een combinatie van beeld en tekst. Ook al zegt een beeld meer dan 1000 woorden, toch helpen een paar woorden om duidelijk te maken wat je nu precies wilt vertellen met je ontwerp.


De inhoud van je tekst is belangrijk om een boodschap te vertellen, maar de stijl van letters laat zien welk gevoel je wilt overbrengen. En laten wij mensen hier nu de meeste waarde aan hechten. Ook al hebben we dat niet altijd in de gaten.

Gelukkig is er ruim voldoende keuze aan lettertypes. Vroeger moest je het doen met een wrijfletter-catalogus, nu kun je online uit een oneindig aanbod kiezen. (Ik heb overigens goede herinneringen aan het neuzen door de catalogus van Mecanorma. Het hielp mij om iedere boog, krul of schreef van een letter te leren kennen.) Tegenwoordig heb je allerlei websites met gratis- en betaalde letters.

Commerciële fonts

Er is een aantal aanbieders die letters aanbieden waar je voor betaald. Daar maak ik zelf ook gebruik van als ik hele specifieke letters nodig heb. Vaak vind je hier ook inspirerende voorbeelden van het gebruik van bepaalde lettertypes, achtergrondinformatie en interviews met letterontwerpers.

Hieronder de meest bekende commerciële font websites:

 • https://typekit.com/
  Van Adobe. Als je met Adobe software werkt, kun je hier goedkoop en makkelijk gebruik van maken.
 • http://www.myfonts.com/
  Van Monotype. Deze website biedt een mix van betaalde en gratis fonts.
 • https://www.fonts.com/
  Van Monotype. Voor design professionals met inspirerende voorbeelden van uitgelichte lettertypen. Handige abonnementen en ruime keuze.
 • https://www.fontshop.com/
  Van de bekende letterontwerpers Neville Brody en Erik Spiekerman. Naast lettertypen ook handige tools voor het beheren van online letters.

Gratis fonts

Daarnaast is een heel aantal websites waar je gratis fonts kun downloaden. De kwaliteit loopt sterk uiteen. Sommige letters die je op gratis sites vindt zijn slecht ontworpen of niet-compleet of hebben een heel beperkte variatie van diktes en stylen. Wees kritisch bij het zoeken naar een letter. Professionele letterontwerpers werken lang aan ieder detail van een letter zodat deze altijd goed leesbaar is.

De meest betrouwbare websites voor gratis fonts:

 • https://fonts.google.com/
  De meest bekende. Heel geschikt voor webfonts. Goede ondersteuning voor het gebruik van lettertypes op een website. Niet heel gebruikersvriendelijk als je een letter zoekt voor specifiek gebruik omdat de gebruikte categorieën erg algemeen zijn.
 • https://www.fontsquirrel.com/
  Wat mij betreft de beste site voor gratis fonts. Ziet er professioneel uit en heeft veel opties voor het zoeken naar een lettertype. Ze beiden ook goedkope commerciële letters.  Downloaden en gebruiken is ook duidelijk. Ook handig is de Font Identifyer: Laad je een afbeelding in van de letter die je zoekt en je krijgt een aantal passende opties aangereikt. Daarnaast ook achtergrondinformatie en een blog.
 • http://www.1001fonts.com/
  Erg grote collectie aan fonts. Deze zijn niet allemaal geschikt voor commercieel gebruik. Let daar dus goed op wanneer je een font zoekt voor een betaalde opdracht. De advertenties zijn wel irritant, maar dat is de prijs die je betaald voor gratis letters. Zoeken gaat het beste aan de hand van categorieën die je in de bovenbalk kunt uitklappen.
 • https://www.dafont.com/
  Een van de eerste aanbieders van gratis fonts. Recht-toe-rechtaan. Ze hebben aansprekende categorieën als je een letter zoekt. Heeft wel een beetje uitleg nodig in gebruik en lang niet alle letters zijn compleet.
 • http://losttype.com/
  Dit is een leuke en mooi ontworpen website met fonts die gratis zijn voor persoonlijk gebruik. Commercieel gebruik vanaf $75 per lettertype. De karakteristieke letters die je hier vind zijn retro of vintage van uitstraling. Meest geschikt voor posters, kleding of logo’s. Geen letters voor online gebruik.

Bronnen:
http://pixlr.com/blog/top-5-most-reliable-free-font-sites/
https://www.drukwerkdeal.nl/nl/blog/show/design/de-vijf-beste-websites-voor-gratis-fonts

Beeld: Dreamstime


WhatsApp Bericht sturen