Verhalen die een verschil maakten

The HelpGisteren bekeek ik samen met mijn vrouw the film The Help, een verfilming van het boek met dezelfde titel van Kathryn Stockett. Een aangrijpend verhaal dat speelt in het zuiden van de Verenigde Staten tijdens de jaren ’60 over zwarte dienstmeisjes die hun verhaal laten opschrijven door een jonge schrijfster.  Het was voor het eerst dat het perspectief van de negerbevolking werd verteld. In de aanzwellende stroom van de burgerrechtenbeweging en de acties van Martin Luther King speelde dit boek een rol in de grote veranderingen die dit tot gevolg had.

Deze verhalen hebben invloed gehad. Sterke verhalen zijn een geweldig middel om mensen aan het denken te zetten. Dat gebeurd nog steeds. Een persoonlijk verhaal komt veel dichterbij dan een abstracte uiteenzetting. Verhalen van mensen houden ons vaak een spiegel voor van onszelf en dat maakt het verschil. Mensen herkennen zichzelf in verhalen van anderen. Onwillekeurig passen we wat we van iemand anders horen op ons eigen leven toe. Het geeft een soort van troost als we in de Privé lezen dat bekende Nederlanders met dezelfde relatieproblemen worstelen als wijzelf.

De moraal: zorg voor persoonlijke verhalen en een persoonlijk perspectief op je website. Het helpt je bezoekers om zich te verplaatsen in wat je te bieden hebt. Dit betekent niet dat je website vol komt te staan met stukjes over familiefeestjes en je favoriete muziek (tenzij je in de muziek zit natuurlijk). Het betekent dat je je dienst of product vanuit een menselijk perspectief benaderd. Wie maken zoal gebruik van je producten en wat is het verhaal of de ervaring van deze personen. Maak het persoonlijker dan alleen het logo van de bedrijven waar je voor gewerkt hebt.

Wat voor verschil heeft jouw product of dienst nu gemaakt? Hoe wordt het gebruikt door je klanten? Laat je klanten aan het woord of laat je art-director vertellen waar zijn inspiratie vandaan komt. Maak het zo persoonlijk mogelijk zonder te vervallen in privé details die niet ter zake doen. Dat is de kunst. En vergeet niet een mooie foto er bij te plaatsen.