Wat is WordPress?

Gisteren tijdens een verjaardagsfeestje kwam ik er achter dat niet iedereen weet wat WordPress is. Ik kan me dit bijna niet voorstellen omdat ik er dagelijks mee werk. Een blinde vlek heet zoiets… Dus voor iedereen die meer wil weten over WordPress hierbij een korte uitleg en wat interessante cijfers.

Makkelijk websites maken

WordPress is een programma waarmee je websites kunt maken. Het is een zogenaamd CMS wat staat voor: Content Management System. Dit betekent dat de nadruk ligt op het invullen van je website met tekst en foto’s zonder je zorgen te hoeven maken over programmeren en vormgeving. Je hoeft dus geen technische kennis te hebben om met dit soort programma’s te werken. Je hoeft ook geen vormgever te zijn want er wordt gebruikt gemaakt van templates en stijlen waarin vormgeving, kleuren en lettertypes vastgelegd zijn.

Meest gebruikte websitesysteem

WordPress is begonnen als een online blogsysteem voor mensen die op een makkelijke manier berichten wilden posten over hun hobby of als een soort reisverslag. Omdat het een stuk eenvoudiger was dan andere CMS systemen is WordPress uitgegroeid tot het meest gebruikte CMS ter wereld. Op dit moment zijn er bijna 75 miljoen WordPress websites! Net zoveel als het aantal inwoners van Turkije. De helft hiervan draait op WordPress.com, waar je gratis een website kunt opstarten. Dagelijks worden er zo’n 500.000 nieuwe berichten geplaatst door alle websites die op WordPress.com draaien.

WordPress wordt het meest gebruikt voor bedrijfswebsites, blogs of promotionele websites. Ongeveer 16% van alle bestaande websites gebruikt WordPress en 20% van alle nieuwe websites werken met dit systeem. Van alle CMS systemen zien we dat 54% van alle CMS websites draait op WordPress, op afstand gevolgd door 2 andere open source systemen (Joomla met 9% en Drupal met 7%). WordPress is inmiddels in 40 talen beschikbaar en er worden nog steeds nieuwe talen toegevoegd.

Werken met WordPress is eenvoudig

Het geheim van het succes van WordPress is de eenvoudige interface. Veel andere systemen bevatten een overweldigende hoeveelheid instellingen en mogelijkheden. De meeste website-eigenaren en bloggers willen op een eenvoudige manier berichten plaatsen en foto’s uploaden, zonder eerst door een oerwoud van knoppen en mogelijkheden te moeten klikken. Ook het installeren van je eigen WordPress website is relatief eenvoudig en vraagt slechts een minimale hoeveelheid technische kennis.

WordPress is gratis

WordPress is open source. Dit betekent in dit geval dat de basis gratis gebruikt kan worden en dat iedereen er zijn eigen uitbreidingen op kan maken. Het maakt gebruikt van de programmeertaal PHP en een MySQL database. De uitbreidingen heten plugins. Hierbij kun je denken aan webformulieren, fotogallerijen, discussieforums, koppelingen met sociale media zodat je berichten ook meteen op Facebook terecht komen en nog veel meer. Deze uitbreidingen worden plugins genoemd en er zijn er inmiddels zo’n 19.000 beschikbaar.

Mocht je nog vragen hebben of je eigen WordPress website willen starten dan horen we graag van je. Wij zijn specialist in het maken en onderhouden van WordPress websites.

Vertel me meer!

 

Meer informatie over WordPress vind je op hun eigen website.

Bronnen: