Websites voor basisscholen

blog, gebruiksgemak, security
www.morgenster.net
CNS Nunspeet
WordPress, Events Calendar

Voor een vereniging van 6 basisscholen in Nunspeet hebben we websites gemaakt waar hun leerkrachten makkelijk foto’s en berichten op kunnen plaatsen. Plus een algemene website voor de overkoepelende vereniging.

Het uitgangspunt was te komen tot 1 template die door alle scholen gebruikt wordt en waarbij leerkrachten een eigen login krijgen om actueel nieuws uit hun groepen te kunnen plaatsen.

Makkelijk foto’s plaatsen

Leerkrachten van basisscholen willen graag laten zien waar de kinderen mee bezig zijn. Bijvoorbeeld nieuws over speciale activiteiten, vrije dagen en vakanties. Vooral groepsleerkrachten van de jongste groepen maken vaak foto’s op hun telefoon van knutselactiviteiten of uitjes. Voor ouders is dit een mooie manier om te zien wat hun kinderen leren en beleven op school. Het moet dus makkelijk zijn om deze foto’s te publiceren op de schoolwebsite.

Een blog voor iedere groep

Iedere groep heeft een eigen blog gekregen, zodat leerkrachten berichten voor hun eigen groep kunnen plaatsen. Met WordPress kunnen meerdere foto’s in een keer ge-upload worden. Dat dit vaak grote bestanden zijn is geen probleem want er is een plugin geïnstalleerd die de zware fotobestanden comprimeert zodat ze tot 90% minder ruimte innemen. De foto’s kunnen op verschillende manieren worden weergegeven: onder elkaar (handig voor telefoons), met kleine afbeeldingen naast elkaar waar je kunt kiezen welke foto je vergoot wilt zien of als diashow.

Schooldirecteuren willen graag informatie over de school kunnen plaatsen en dingen als verlofformulieren of een formulier om kinderen aan te melden voor overblijven. Daarnaast is een overzichtelijke kalender belangrijk. Hiervoor hebben we een plugin geïnstalleerd waarbij het mogelijk is om activiteiten vanuit een Excel bestand te importeren zodat niet iedere activiteit handmatig ingevoerd moet worden.

Extra aandacht voor veiligheid

Een belangrijke uitdaging bij deze websites was de veiligheid. De kans op een onveilig wachtwoord of iemand met een virus op zijn computer is een stuk groter wanneer er meerdere personen content bijhouden op een site. Vooral als dit ook vanaf een computer thuis gebeurt waar niet altijd een goede virusscanner op geïnstalleerd is. De beveiliging van een website is zo sterk is als de zwakste schakel.

We hebben hiervoor verschillende maatregelen genomen. Onder andere een afgeschermde inlog, beperken van het aantal inlogpogingen, een firewall ingesteld, het afdwingen van veilige wachtwoorden en nog een aantal andere zaken. Daarnaast worden updates van WordPress en plugins altijd bijgehouden en maken we dagelijkse backups. Vanaf najaar 2016 bieden we hosting aan met extra veiligheidsmaatregelen waar we de websites voor deze basisscholen naar overzetten zodat de kans op problemen vrijwel uitgesloten is.

Meer weten over websites waar gebruiksgemak en veiligheid hand-in-hand gaan?

Neem gerust contact op.