Wees eerlijk, ook als het eng is

Abbey FruthAfgelopen vrijdag las ik een blog van een meisje dat het doodeng vond om een eerste bericht aan haar potentiële lezerspubliek toe te vertrouwen. In haar eerste blog vertelde ze hierover. Niet alleen eerlijk maar ook geweldig geschreven. Ik was meteen verkocht.

Het doet mij wat als iemand je zo openhartig laat meekijken met zijn of haar diepste zieleroerselen. Het grijpt je en laat je niet snel meer los. Iedereen vind het boeiend om te lezen wat er nu werkelijk in iemand anders omgaat. Maar deze meesten van ons, mijzelf inbegrepen, houden ons liever groot. Vooral als er anderen meekijken.

Maar juist als we eerlijk zijn, laten we iets van onszelf zien dat uniek is. Eerlijke mensen zijn authentiek, de rest praat meestal maar wat mee met wat anderen zeggen. De beste schrijvers zijn vaak eerlijk bij het gênante af. Voor schrijvers geldt dat eerlijkheid goed verkoopt. Is dat de reden dat ze zichzelf op papier binnenste buiten keren? Nee. Een echte schrijver kan gewoon de drang niet onderdrukken om zich te uitten. 522 mensen reageerden op de blog van de 19 jarige Abbey Fruth over haar schrijfangst.

Probeer dus jezelf te zijn als je schrijft. Wees authentiek in de onderwerpen waar je over schrijft en in de manier waarop je schrijft. Wees niet bang om iets van jezelf te laten zien: Wat denk je, wat voel je, wat maakt je kwaad of juist blij? Geloof me, mensen waarderen je eerlijkheid.

De foto is van Abbey Fruth en komt van haar blog